Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çanakkale’ye ayak basar basmaz Ayvacık’taki deprem bölgesine gitti.
Kaynak, Vali Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş kurum müdürleriyle birlikte, depremde en çok zarar gören Yukarıköy sakinleriyle bir araya geldi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi tırında yetkililerden bilgi alan Kaynak, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Geçtğimiz günlerde meydana gelen 5.3 ve 5.2 büyüklüğündeki depremler dolayısıyla Ayvacık bölgesindeki 21 yerleşim yerinin etkilendiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bu bölgede 8 bin 500’den fazla vatandaşımız yaşıyor.
Ama depremden etkilenen 2 bin ile 2 bin 500 vatandaşımız var ki; bunlar çeşitli şekillerde etkilendi. 8 yaralımız var, ama diğer 2 binden fazla vatandaş da irili ufaklı sarsıntılardan etkilenerek evlerine, hayvanlarının ağıllarına giremiyorlar. Yaralılardan birinin tedavisi devam ediyor. Bir yaralımız ise hastaneye tekrar intikal etti. Bunların da hayati tehlikesi yok Allah’a hamd olsun. Ancak diğerlerine göre durumları daha ağır.
Depremin olduğu gün hemen AFAD kriz planımız çerçevesinde, sayın valimizin başkanlığında oluşturulan kriz merkezimiz çalışmalarına başladı. Ankara’dan AFAD başkanımız ekipleriyle beraber buraya geldiler.
O günden beri de çok hızlı bir çalışma yapılıyor. Kızılay Teşkilatımız geldi. AFAD ve Kızılay önce çadırları kurdular. Ancak hava şartlarının olağan üstü olmasından dolayı, belki bu da Türkiye’de bir ilk, depremin hemen akabinde daha konforlu yaşama imkanı veren konteyner evleri kurmaya başladılar” dedi.
İnşa Nisan ayında başlayacak Kaynak, depremden zarar gören bölgedeki yeni yapıların inşasına en geç Nisan ayında başlanmasının planlandığını aktarıp, bunun hava şartlarına bağlı olduğunu kaydederek, “Şu anda depremden en çok hasar gören Yukarı Köydeyiz.
Civar köyleri de gezdik. Ağar hasar gören 4 camimiz ve ahırlar var. 501 ağır hasar gören konut var, bunların yanında az hasar görenler de var. Valiliğimiz hasar tespit çalışmaları önümüzdeki Cumartesi günü tamamlayacak ve bize ulaştıracak.
Biz de çok kısa bir sürede, kendi doğal mimarisine uygun, kendi doğal materyalleri ile bu evlerin tamamını yeniden inşa edeceğiz Allah’ın izniyle. Havaların düzelmesinden itibaren, Nisan ayında evlerin yapımına başlayacağız.
Bugün, burada yaşayan insanlarımızın eksikleri gedikleri var mı, bunlara bakalım, acil ihtiyaçları var mı bunlara bakalım diye geldik. Zaten ilk günden itibaren hem yatak battaniye gibi ihtiyaçlar, hem diğer gıda ihtiyaçları temin edilmişti.
Diğer kalanlar da bugün itibariyle tamamlanmış olacak. AFAD Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve civardaki diğer illerle burada. Diğer bütün kurumlarımız buradalar.
Sayın Valimize de sordum, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız buradalar. Onlar da psikologlarıyla, rehber öğretmenleriyle buradalar. Ayrıca bu çerçevede 500 bin TL AFAD'dan acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere biz nakit gönderdik. 1 milyon 50 bin TL’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın talimatlarıyla gönderildi ve dün o da ulaştı.
Parayla halledilecek işler kolay. Allah inşallah insanlarımıza can zayiatı vermez. Tabi hepimizi düşündüren hadise artçı sarsıntıların devam etmesi. Bunun ne zaman biteceğini kimsenin öngörmesi mümkün değil.
Halkımız da haklı olarak aynı endişeyi taşıyor. Evleri az hasarlı da olsa belki hiç hasar da olmasa evlerine girmiyorlar. Bunun için de insanlarımız daha konforlu şekilde kendileri emin oluncaya kadar, kendileri rahat edinceye kadar psikolojik olarak kendilerini hazır hissedinceye kadar biz bütün köylerde konteyner evlerde onları misafir edeceğiz.
Konteyner evlerimiz küçük bir mekan olmasına rağmen ıslak hacimleri, tuvaletleri, duşları, ısıtıcıları var. Kızılay ile az önce konuştuk. 200 mutfak seti getirmişler. Onları tamamlayacağız ve bütün ailelere vereceğiz.
Dolayısıyla hem sağlıklarını, hem diğer barınma ihtiyaçlarını, hem de gıda ihtiyaçlarını gidermiş olacağız. Nisan ayı gibi, hava artları uygun olursa ondan önce de yeniden insanlarımızın konutlarını yapacağız, camilerini yapacağız. Hasar gören ahırlarını yapacağız.
Varsa okullarını, başkaca diğer ihtiyaçlarını da gidereceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Hayvanlar alınıp, ahırlar onarılacak Vatandaşların kendi evleri tamamlanıncaya kadar isterlerse konteynerlerde kalabileceklerini söyleyen Kaynak,
“Kimseye zoraki 'Gidin, evinizde oturun bir şey olmaz.' deme şansımız yok çünkü bu fay hattı uzunca süredir varlığı bilinen ve uzunca bir süre çeşitli hareketleri olan bir fay hattı.
Deprem, kıyıdan bir iki kilometre mesafede oluşmuş. Yaklaşık 7-8 bin metre derinlikte olduğu anlaşılıyor. Kıyıya çok yakın mesafe ve kıyıdan itibaren de yaklaşık 15 kilometre derinlikte alanı etkilemiş vaziyette.
İnsanımız ne zaman kendisini rahat hissederse, biz evlerinin hasarlarını hiç beklemeden gidereceğiz. Bu bölge hayvancılıkla geçinen bir bölge, 18 küçükbaş hayvan bir büyükbaş hayvan zayi olmuş. Onları hemen alıp, teslim edeceğiz.
Ahırların onarımlarını da bir an önce yapacağız” diye konuştu. Her aileye 1 konteyner Bugün itibariyle bölgeye gelen ve kullanılmaya başlanan konteyner sayısında 200’ ulaşılacağını kaydeden Kaynak, “3-4 gün içerisinde 500 konteynere ulaşmış olacağız.
Toplam ağır hasarlı bina sayısı 501. Dolayısıyla her hane, her aile kendisine mahsus bir konteynerde yaşamaya başlayacak” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi