Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamında Çanakkale’de 14 -18 Şubat 2022 tarihleri arasında havadan aşı atımı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Yetkililer, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren baitlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı; “Kuduz, insanları ve tüm sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır.
Bakanlığımız, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla ‘Türkiye' de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini’ isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesini uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülmektedir. Aşı Kampanyası kapsamında, aşı atım işine ilimizde 14 -18 Şubat 2022 tarihleri arasında (3.Faz 2.Kampanya) başlanması planlanmaktadır. Proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önemlidir. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren baitlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir.