Güncel

Çanakkale Barosu’ndan Çağrı

Çanakkale Barosu Yönetim Kurulu, koronavirüs vakaları en çok artan il olarak Türkiye’de birinci sıraya yerleşen kentte, en az 15 gün boyunca tam kapanma kararı alınmasını, mağduriyetlerin önüne geçmek ve yalnızca sağlığa odaklanabilmek adına yargıda sürelerin de durdurulmasını talep etti.

Çanakkale Barosu Yönetim Kurulu, koronavirüs vakaları en çok artan il olarak Türkiye’de birinci sıraya yerleşen kentte, en az 15 gün boyunca tam kapanma kararı alınmasını, bu süreçte tüm kamu ve özel kurumlar kapanacağı gibi mağduriyetlerin önüne geçmek ve yalnızca sağlığa odaklanabilmek adına yargıda sürelerin de durdurulmasını talep etti.

Baro Yönetim Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Sağlık Bakanlığı tarafından 19.04.2021 tarihinde açıklanan veriler doğrultusunda Çanakkale, ülkemizin Covid-19 vaka yoğunluğunun en fazla görüldüğü şehir olarak tespit edilmiştir. Ne yazık ki vaka yoğunluğundaki hızlı ve keskin artış, bu sürecin şehrimizde doğru yönetilmediğinin göstergesidir. Gelinen aşamada İl Pandemi Kurulu'nun yetkilerini, yerelde etkin meslek odaları ve kuruluşları ile mutlak surette paylaşması, ortak karar mekanizmalarını işleterek Çanakkale'nin ihtiyaçlarına cevap veren bir planlama yapması zorunludur. Şüphesiz ki Baromuz da bu meslek kuruluşlarının arasında yer almalıdır. Her birimizin adliyelerde ve diğer kamu kurumları ile özel kurumlarda, hatta bürolarımızda maruz kaldığı risk son derece yüksektir. İnsanla iç içe, yüz yüze icra edilen bir meslek olması ve işin icrası sırasında kalabalık ortamlara girmenin kaçınılmaz olması sebebiyle bireysel olarak aldığımız tedbirler yetersiz kalmaktadır. Kaldı ki vaka sayısının ve artış oranının geldiği nokta dikkate alındığında, durumun ciddiyetinin bireysel tedbirleri aştığını, resmi otoritelerce çok daha radikal ve etkili önlemler alınmasını gerekli kıldığını kabul etmek gerekir. Bu kapsamda öncelikle Çanakkale Tabip Odası'nın 15.04.2021 tarihindeki basın açıklamasıyla ortaya koyduğu önlemlerin derhal alınmasını gerektiği kanaatindeyiz. Üzerinde durulması gereken önemli bir diğer konu da, Adliyelerde duruşmalar ve yargısal çalışmalar, icra takipleri ve yargıda süreler, iş hayatı, ticari kaygılar devam etmekte iken ne meslektaşlarımıza ne de vatandaşlarımıza yapılan “Evde Kal” çağrılarının olumlu sonuç verememesidir. Başarılı bir pandemi yönetimi için evde kalmamız gerektiği, ancak bunun için de ekonomik destekli tam kapanma uygulamasına ihtiyaç duyulduğu açıktır. Bu nedenle en az 15 gün boyunca tam kapanma kararı alınmasını, bu süreçte tüm kamu ve özel kurumlar kapanacağı gibi mağduriyetlerin önüne geçmek ve yalnızca sağlığımıza odaklanabilmek adına yargıda sürelerin de durdurulmasını talep ediyoruz. Vurgulamak isteriz ki bu şartlarda çalışmak bizlerin tercihi olmayıp alınamayan kapatma kararları sebebiyle hastalık riskine maruz bırakılmamız sonucu ortaya çıkan vaka tablosundan herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, maruz bırakıldığımız çalışma şartlarına katlanmanın meslektaşlarımızdan daha fazla beklenemeyeceğini kamuoyuna duyuruyor; etkin önlemler alma yetkisine sahip tüm kamu otoritelerini görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”