Gülpınar köylüleri, Pınarkale Enerji Üretim San. ve A.Ş.'nin Çakıllı Mevkisi'ndeki sondaj çalışmalarının zeytinliklere zarar vereceği ve tarımda kullanılan suları zehirleyeceği ileri sürdü. Şirketin, 3573 Sayılı Zeytinciliğin İIslahı ve Yabanilerinin Aşılatılması Hakkında Kanunu'nun 23'üncü maddesine aykırı hareket ettiğini ileri süren köylüler Ayvacık Kaymakamlığı'na ve Ayvacık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdi.
Köylüler arından da şirket yetkilileri hakkında, sondaj çalışması için organik sertifikalı zeytinlikler içinden çok sayıda iş makinesini geçirdikleri, zeytinliklerinin toz ile fiziki zarar görmesine neden oldukları ve şantiye alanında hiçbir güvenlik ve emniyet tedbiri alınmadığı gerekçesiyle Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Jeotermal sondaj çalışmalarına karşı topladıkları 200'e yakın imzanın yer aldığı dilekçe ve tutanak da Ayvacık Hükümet Konağı'na gelen 20 kişilik grup tarafından yetkililere teslim edildi.
Jeotermal sondaj çalışmalarına karşı çıkan köylülerden Gülden Şenol, "Biz hakkımızı aramak için buradayız. Sondaj çalışmalarına izin vermiyoruz. Zeytinliklerimiz zarar görüyor. 7'den 70'e biz köylüler olarak sondaj çalışması istemiyoruz. Haklıyız. Hakkımızı da sonuna kadar arayacağız" dedi.
Köy halkı olarak bir süredir sondaj çalışmalarına karşı mücadele verdiklerine dikkat çeken Önem Erol Usta da, "Köyümüzde jeotermal sondaj yapılmasına karşı mücadele veriyoruz. 12 gün önce Çanakkale İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması için dava açtık. Hukuki açıdan mücadelemize başladık. 4 gündür de sondaj alanında sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu mücadelemizin haklılığını duyurmaya çalışıyoruz. Bir an önce sondaj çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz. Birçok arkadaşımız sondaj alanında oturma eylemine devam ediyor" diye konuştu.