Mehmet Çavuş için mezarı başında düzenlenen törende, AK Paritli Çankakale Milletvekili Ayhan Gider yanı sıra, ilçe Protokol’ u da yer aldı.
Çanakkale Aslanı Mehmet Çavuş,
Dualarla Anıldı…
Çanakkale kara savaşları kahramanlarından Biga' lı Mehmet Çavuş Dualarla Anıldı. ‘Seddülbahir 32 saat’ isimli TRT yapımı dizide de konu edilen Biga(lı Mehmet Çavuş’ un kahramanlığı Kara savaşlarının 101. Yılında ekranlarda ilgiyle izlenmişti.
Türk Askeri'nin "Mehmetçik" diye anılmasının sebebi olan kahraman Bigalı Mehmet Çavuş için, mezarı başında düzenlenen törende duygu yüklü anlar yaşandı.
102 yıl önce Çanakkale Savaşlarında düşman ile çarpışarak kahramanlık destanına imzasını atmış ismi bilinirlerden olan Bigalı Kahraman ‘Mehmet Çavuş’, ölümünün yıl dönümünde mezarı başında dualar ile anıldı.
Mehmet Çavuş’ u anmak için gerçekleşen törene, AK Partili Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Vekili Gökhan Gümüşdağ, Biga’ nın CHP’ li Belediye Başkanı İsmail Işık, AK Parti Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Bülent Korkmaz, AK Parti Biga İlçe Başkanı Ahmet Şahin, daire amirleri, köy muhtarları ve yüzlerce Bjga’ lı katıldı.
Çanakkale kahramanı Mehmet Çavuş’ un kabrinin bulunduğu Bahçeli köyünde, muhtar Turhan Özarı, törende yaptığı konuşmasında, Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir bölgesinde tarihi altın harflerle yazılı kahramanlıklar gösteren Mehmet Çavuş'un savaşın sona ermesiyle ilçeye döndüğünü anlattı.
Kahraman asker Mehmet Çavuş’ un, Köyünde 1964 yılında vefat ettiğini de dile getiren Muhtar Özarı, Mehmet Çavuş'un mezarının anıt mezar haline getirildiğini dile getirdi.
Muhtar Özarı, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık'ın katkıları ile Köy İlkokulunun müzeye dönüştürülmesi için çalışmaların başlatıldığının da altını çizdi.
Törende, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ve Biga Belediye Başkanı İsmail Işık'ın konuşmalarının ardından söz alan AK Parti’ li Çanakkale Milletvekili Biga’ lı Ayhan Gider ise;
"İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale kahramanlarını bedrin aslanları ile kıyaslayabiliyor.
Çünkü Çanakkale imanın imkana galebe çaldığı bir yer.
Çanakkale imkansızlıkların içinde insanların bir ve beraber olduklarında ne yapabildiklerini gösterdikleri bir yer. Bu anlamda Çanakkale Savaşları insanlık tarihinde önemli bir yere sahip" sözleri ile alkış topladı.
Biga İdriskoru İbrahim Aydın İlkokulu öğrencisi Gamze Ilık' ın, Otuz Kuş şiirini okumasının ardından; ilçede düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllendirildi.
Mehmet Çavuş için düzenlenen anma töreninde, Biga Sancak Mehteran bölüğünün gösterisi ise duygu dolu anların adeta pik yapmasına yol açtı. Kahramanlık marşlarına törenlere katılanlar da eşlik etti.
TÜRK ASKERİNE MEHMETÇİK DENMESİNE ‘O’ SEBEP…!
Bigalı Mehmet Çavuş hakkında;
Türk askerinin, Mehmetçik adının verilmesinde, "isim babası" olarak da bilinen Bigalı Mehmet Çavuş, 1878 yılında Bulgaristan’ın Filibe Kasabasında dünyaya geldi.
1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu’ya göç ederek Biga'nın Bahçeli Köyüne yerleşti.
Türk Milleti için ölüm-kalım savaşı olan Çanakkale Savaşı'nda, kahramanlıkları dilden dile dolaşan bir isim olan Bigalı Mehmet Çavuş, TRT yapımı ‘Seddülbahir 32 saat’ isimli dizide, Türk milletinin zihinlerine yerleşen bir karakter olarak anlatıldı.
Çanakkale cephesinde görev alan Bigalı Mehmet Çavuş, İtilaf Devletlerinin yol açtığı deniz savaşları sırasında, 4 Mart 1915' de ilk olarak karaya asker çıkarmayı denediğinde adından söz ettirdi.
İtilaf donanması, 4 Mart 1915'de, 5 zırhlı ve 7 torpido desteğinde önce Seddülbahir tabyasını, kaleyi ve köyü 45 dakika ateş altına aldıktan sonra, 3 büyük sandalla Seddülbahir İskelesi'ne gelerek saat 15:30'da karaya tam teçhizatlı 75 civarında askeri Türk kıyılarına çıkardı.
İngilizler’ in bu çıkarmayı Seddülbahir Tabyası’ nın Türkler tarafından boşaltılmış olduğunu zannederek yaptığı tarihi bilinenlerden.
Tarihçiler, bu gün için; ‘Aslında tahminlerinde haklılardı. Seddülbahir Tabyası Türkler tarafından boşaltılmıştı. Fakat bu bölgeyi kara saldırılarına karşı savunmaktan sorumlu olan 9. Tümen Komutanı Albay Halil Sami Bey, 27. Alay 3. Tabur 10. Bölük eratından Mustafa oğlu Bigalı Mehmet Çavuş komutasındaki yarım takım askeri (20 asker) Seddülbahir Kalesi'ne yerleştirmişti’ bilgisi ile günümüze taşıyan gerçekleri kaleme aldı.
O GÜNÜN AYRINTILARI;
Deniz tarafına, karşıyı geniş bir açıdan görebilecek şekilde yerleşmiş olan Bigalı Mehmet Çavuş komutasındaki 20 Türk askerinin elinde sadece el bombası ve tüfekleri vardı...
Çıkarma olmadan önce Bigalı Mehmet Çavuş askerlerini toplamış ve şöyle bir konuşma yapmıştı...
"Bana bakın, üzerinde durduğumuz, ayağımızı bastığımız yer ata yâdigarıdır, vatanımızdır.
Ha anamızın ırzı ha vatanın ırzı!
Bu gelenler de unutmayın ırz düşmanları...
Bu ırz düşmanları buraya geldiklerine pişman olmalı!..."
İngiliz askerleri çıkarmaya başlayınca, Bigalı Mehmet Çavuş beklenen emri verir;
"Ateş!.."
Karaya çıkan İngiliz askerleriyle Mehmet Çavuş'un takımı arasında, 3 saat devam eden şiddetli bir çatışma yaşandı.
Bu anları anlatır, TRT yapımı ‘Seddülbahir 32 saat’ de, Türkiye’ de beğeni ile izlenen bir çalışma olarak kayıtlara geçti.
Seddülbahir Kalesi içerisinde bulunan Mehmet Çavuş'un askerleri sürekli yer değiştirip, ateş ederek sayılarını çok gösterdiler. Bu nedenle teknelerde bekleyen İngiliz askerlerinin tamamı karaya çıkamadı.
Bir ara Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması işlemez oldu. Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alıp, düşman üzerine kürekle saldırdı.
Üç saat sonunda İngilizler 23 ölü, 35 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönmek zorunda kaldı.
Deniz Savaşları sırasında yaptıkları bu en büyük çıkarma hüsranla sonuçlanınca, itilaf devletleri, 25 Nisan’a kadar başka çıkarma yapamadı.
Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6’ sı şehit düştü. 13 asker ise yaralandı.
Bigalı Mehmet Çavuş’ta başından ve göğsünden yaralansa da, Avuçlarının içi nin de paramparça olmasına rağmen, cephede çarpışmadan geri kalmamada ısrarcı oldu.
Yaralı halde, Eceabat ilçesinde, o günkü adıyla Maydos ‘ de bulunan Hastanesi’ye sevk olup, tedavi edildi.
Hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderildi, Fakat izin süresini tamamlamadan "Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam” diyerek tekrar cepheye döndü.
4 Mart günü Seddülbahir’deki çatışmayı Harapkale’den izleyen 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Müstahkem Komutanlığına gönderdiği raporunda Mehmet Çavuş’un madalyayla veya başka biçimde ödüllendirilmesini bizzat isteyen isim oldu.
Mehmet Çavuş Gümüş Harp madalyası ile ödüllendirilir. Ayrıca kendisine Atatürk tarafından köstekli gümüş saat ve gümüş tabaka (tütün koyma yeri ve kahramanlık beratını koymak için ayrı bir bölümü olan) hediyeler sunuldu.
Mehmet Çavuş’un kahramanlığı, kürekle düşmana saldırması ve askerleriyle beraber başarılı olması, her yerde büyük bir gurur ve kıvanç kaynağı oldu.
İstanbul gazeteleri ondan övgüyle bahsetti.
Bigalı Mehmet Çavuş, Çanakkale Savaşı'nın kamuoyuna adı açıklanan ilk kahramanı olarak da tarihe geçti.
Türk askeri, Bigalı Mehmet Çavuş ve kahramanlığından ilhâm alınarak, o günden sonra Türk Milleti tarafından "Mehmetçik" diye anılmaya başladı.
Mehmetçik adının isim babası olarak bilinen, Bigalı Mehmet Çavuş; Çanakkale Savaşı bittikten sonra Bahçeli Köyü’ne döndü ve toplam 16 yıl askerlik yapmış oldu.
Kahraman Mehmet Çavuş’a, bizzat Atatürk tarafından teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyerek red ettiği de tarihi kaynaklarda yer almakta.
Yaşadığı sürece, her 18 Mart Deniz Zaferi törenlerine davet edilen Mehmet Çavuş’ un, sağlığı elverdikçe de törenlere katılmasını anlatır fotoğraf kareleri de arşivlerde yer tutmakta.