Güncel

Kar Körlüğüne dikkat!

Ülke olarak yoğun kar yağışı ile karşı karşıya kaldığımız bu günlerde Göz Hastalıkları Araştırma Ve Uygulama Merkezi uzmanlarından Yrd. Doc. Dr. İlke Bahçeci Şimsek kar körlüğüne tehlikesine karşı uyardı.

Kardan yansıyan morötesi ışınlara dikkat! Gözümüzün kar ya da buzdan yansıyan morötesi ışınlara maruz kalması korneanın dış tabakalarına zarar vererek ışığa karşı duyarlılık, geçici körlük veya iltihaplanma ve ağrıya yol açabiliyor.
“Özellikle de göz kuruluğu ve alerjisi olanlarda ve açık renkli gözler bu durumdan daha fazla etkilenebilmektedir” diyen Yrd. Doc. Dr. İlke Bahçeci Şimsek , kara yoğun olarak maruz kaldığımız bugünlerde güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkmak gözlerimiz için kalıcı hasarlara neden olabilir diyor.
Bu belirtilere dikkat!
Kar körlüğünün belirtileri UVB maruziyeti sonrası 6-12 saat sonra ortaya çıkar. Göz de sulanma, ağrı, kızarıklık, göz kapaklarında şişlik, göz içinde yabancı cisim hissi, bulanık görme ve geçici görme kaybı yapabilmektedir.
Uzun süre bu ışınlara maruz kalan kişilerin mutlaka koruyucu gözlük kullanmaları gerekmektedir.
Bu gözlükler yeterli UVB korumasına sahip olmalı, lensleri geniş olmalı, gözleri yanlardan da kapatmalıdır. Hava bulutlu olsa bile gözlük takılmalıdır, UV ışınları bulutlardan geçebilir.
Uzun süre dışarıda kalanlarda yukarıda bahsettiğimiz belirtileri yaşayanların vakit kaybetmeden bir uzmana gitmesi gerektiğini belirten Şimşek, hassas bir tedavi uygulanması gerektiğini belirtiyor.
Tedavide göz yaşı ve antibiyotikli damlaların uygulanması ardından gözler bandajla kapatılır, göz kesinlikle ovuşturulmamalıdır, karanlık odada istirahat edilmelidir. Kornea yüzeyinin iyileşmesi 24-48 saat alabilir, bu döneme kadar göz damlaları ile devam edilmelidir diyor.