Tarım ve Ekonomi

Savunma ve Havacılık Sanayi’nin geleceği konuşuldu

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve HUKD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliğinde organize edilen “Sanayi Bilgi Günü” toplantısına katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (HUKD) organizasyonuyla İzmir’e gelerek, firma ziyaretlerinde bulundu ve sektöre dair detaylı bilgiler aldı. Türkiye’nin ilk havacılık kümelenmesi olan Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) tarafından düzenlenen programa katılmak üzere İzmir’e gelen Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) heyeti, bir dizi ziyarette bulunarak savunma ve havacılık sanayi temsilcileriyle bir araya geldi. Savunma ve Havacılık Sanayi yatırımlarının yoğun olarak yapıldığı ESBAŞ’ı ziyaret eden İsmail Demir, ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu’nda, Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve HUKD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliğinde organize edilen “Sanayi Bilgi Günü” toplantısına katıldı. HUKD üyesi birçok kurum ve kuruluşun katılım sağladığı toplantı sonrasında İsmail Demir ve SSM heyeti, uçak motor parçaları üretiminin yapıldığı Kale Pratt & Whitney fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu. Daha sonra Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek yakın tarihte AS 9100 sertifikasyonunu edinen Kaan Makine ile BMC fabrikalarını da ziyaret eden Demir, havacılık sanayi ile ilgili son gelişmeler ve firmalar tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
“KOBİ’lerimizin savunma, havacılık ve uzay sektörlerine girmesi için çalışıyoruz”
 Sanayi Bilgi Günü toplantısında yaptığı açılış konuşmasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı Stratejik Planına paralel olarak faaliyetlerini sürdürdüklerinin altını çizen Osman Okyay “Savunma ve havacılık sektörlerinin başarısı küresel ölçekte büyük oyuncuların varlığının yanında, gelişmiş küçük ve orta büyüklükte sanayinin de oluşturulmasına bağlıdır” dedi. Okyay, KOBİ’lerin savunma, havacılık ve uzay sektörlerine girişi ve bu sektörlerde gerekli desteklere ulaşarak bir eko sistemin oluşturulması amacı doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini; firmaların farkındalık, bilinirlik, tecrübe ve ilişki kazanabilmeleri için de gayret gösterdiklerini belirtti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kuruluşunu takiben gerçekleştirilen yatırımlar ve projelerle Türk savunma sanayinin gelişiminin ivme kazandığını ve özellikle son 14 yılda yerlileşmenin olağanüstü bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Okyay, “Yerlileştirme oranı gün geçtikçe artıyor. 2002’de yüzde 24 olan yerlilik oranı bugün yüzde 60’a yaklaştı. Türk savunma sanayi 5 milyar dolara ulaşan üretim gücüne ve 1,65 milyar dolara yakın ihracat kapasitesine ulaştı. Hala masada olan, milli uçak, Atak helikopteri, Altay tankı, milli savaş gemisi, milli piyade tüfeği gibi projeler Türk savunma sanayinin geleceği için büyük umutlar vadediyor. Tüm bu gelişmelerde Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın rolü çok. Bugün de Havacılık ve Uzay Kümeleşme Derneği olarak, bu güzide kurumun değerli müsteşarı Sayın İsmail Demir ve ekibini ağırlıyor olmaktan büyük onur duymaktayız” şeklinde konuştu.
 
“Tekil yeteneklerde iyiyiz, entegre olmak için harekete geçmeliyiz”
 Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’ne ilk ziyareti olduğunu belirterek, HUKD’un en dikkat çekici kümelenmelerden olduğunu ifade etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tekil yeteneklerde iyi olunmasına rağmen entegre olmada sorun yaşamamız ilerlememize engel oluyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak bu sistemin harekete geçirilmesini önemsiyoruz. Bu konuda sanayinin nabzını tutan kümelenmelerin rolü çok büyük. O sebeple kümelenmelerimiz ile iletişimi sıcak tutuyoruz. Firmalarımızın kümelenmeler aracılığı ile bize ulaşması da çok önemli.”
 
Bir ihracat seferberliğinde oldukların ifade eden Demir, genç insan kaynağını daha hızlı mesafe alır hale getirmek ve yüksek katma değerli ürünler üretmek gerektiğini belirtti.