Güncel

Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali Gastronomi Sahnesinde (VİDEO)

Balıkesir Valiliği öncülüğünde, GMKA koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla Balıkesir kahvaltısı konsepti ortaya çıkarılarak tanıtımı gerçekleştirildi.

Balıkesir Valiliği öncülüğünde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odası iş birliğinde; Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde Balıkesir kahvaltısı konsepti ortaya çıkarılarak tanıtımı gerçekleştirildi.

Balıkesir Kahvaltısı Uluslararası Festival ile Taçlandırılacak
2-5 Haziran tarihleri arasında 4 gün boyunca; firmaların, üreticilerin, işletmelerin ve ünlü şeflerin katılımıyla gerçekleştirilecek “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali”nin lansmanı, Avlu Kongre Merkezi'nde geçekleştirildi. Uluslararası Balıkesir Kahvaltısı Lansmanına; Vali Haşan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BAÜN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Onursal Başkanı Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Balıkesir Temsilcisi Levent Kaynak, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ulusal ve uluslararası tanınan şefler katıldı.

Gerçekleştirilen koordineli çalışmalar sonucunda UNESCO Yaratıcı Şehirler ağında yer alarak Ulusal Gastronomi Şehri unvanı kazanan Balıkesir'in kahvaltısı da marka olma yolunda yeni adımlar atıyor. Oluşturulan Balıkesir kahvaltısı konsepti içinde coğrafi işaretli ürünlerin de bulunduğu 30 çeşit ürün katılımcılara tanıtıldı. Ünlü şefler tarafından da oldukça beğenilen Balıkesir Kahvaltısı, şehrin gastronomi değerlerini öne çıkararak Bölge turizmine katkı sağlayacak.

“Balıkesir’in Zengin Mutfağı Gastronomi Turizmi İle Ön Çıkacak”
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Turizmde Destinasyon Birimi Başkanı Candan Şahin’in sunumu ile başlayan lansmanda; Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası adına Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş konuşma gerçekleştirdi. Erdoğmuş konuşmasında, “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali”nde, gıda üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların ürünlerinin uluslararası düzeyde tanıtımına vesile olunacağını söyledi. Erdoğmuş, şehrin sahip olduğu; tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme kültürü ve zengin mutfağının gastronomi turizmi aracılığıyla öne çıkacağının altını çizdi.
“Uluslararası Alanda Balıkesir Kahvaltımızı Tanıtacağız”
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç konuşmasında “Kahvaltı konusunda çok güçlüyüz. Dünyada kahvaltılık ürün satış pazarının yaklaşık 400 milyar dolar. 2030 yılanda yaklaşık 700 milyar dolar olacağı ön görülüyor. Bizde gittikçe büyüyen bu pastadan payımızı alalım. Sadece ülke sınırları içerisinde değil, uluslararası alanda Balıkesir Kahvaltımızı tanıtacağız.” dedi.
“Balıkesir’in Anlatacak Çok Hikayesi Var”
Festivalde şeflerin bir dünya rekoru kırması temennisinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Zevk ve damak lezzeti gerektiren her şeyin Balıkesir'de mevcut olduğunu dünyaya ilan ediyoruz. Balıkesir çok güçlü bir şehir. Sadece yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla değil, beşeri kaynağıyla da çok güçlü. Mübadelelerle, Türkiye'de en zenginleşmiş şehir Balıkesir. Balıkesir'in anlatacak çok hikâyesi var.”
Balıkesir'in tanıtımına kahvaltı ile başladıklarını söyleyen Yılmaz: “Dünya UNESCO şehirlerine tarihi miras olarak aktarılacak değerlerimiz var. Geçişten bugüne şehrimizde hem soyut hem somut birçok kültürel miras var. Yolumuz uzun. Balıkesir'e yemek ve hava almak için gelinir. Geldiğinizde; kışlığınızı, yazlığınızı, peynirinizi, zeytinyağınızı, baklagillerini alabileceğiniz bir yer. Bu kahvaltı doymak için değil, lezzet almak için.” diyerek sözlerini noktaladı.
“30 Çeşit Ürün Bulunan Balıkesir Kahvaltımızı Dünyaya Tanıtalım”
Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, “Bizim şehrimiz, güzel ovaları, her türlü ürünü olan bereketli bir şehir. Her yönüyle ülkemize değer katan bir şehir. Gastronomi şehri olmak en çok Balıkesir'e yakışır. Yapılan işlere, üretilen ürünlere baktığımızda bunu ne kadar hak ettiğini görüyoruz. Sadece sabahları değil, üç öğün kahvaltı yapabilen şehrin çocuklarıyız. Birbirinden kıymetli 30 çeşit ürün bulunan Balıkesir Kahvaltımızı dünyaya tanıtalım. Şehrimizin değerlerini ön plana çıkarmak için destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Tüm Dinamiklerimiz İle Marka Şehir Konusunda Çalışmalar Yürütüyoruz”
Balıkesirlilerin, çok kıymetli ve bereketli toprakların insanları olduğu için biraz gurme olduklarını söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mutlu Aydemir “Kendi içimizde sahip olduğumuz değerleri tanıtmakta biraz geri kalmıştık. Toplumsal bir örgütlülükle yankı uyandırarak değerlerimizi tanıtacağız. Tüm dinamiklerimiz bu konuda dertlenerek marka şehir konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Coğrafi İşaret çalışmalarımıza önem veriyoruz. Çok yeni Manyas Kelle Peyniri ve Balıkesir Pullusu için Coğrafi İşaret aldık. 12 ürünümüz daha var bekleyen 20 ilçemizin değerlerini bu yolla tanıtacağız. Balıkesir Pullusu'nun tanıtımı için Belgrad'da bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Oraya da Balıkesir kahvaltımızı götürerek tanıtımını yapacağız.” dedi.
“Marka Değerlerimizin Arkasında Güçlü Bir Şekilde Duracağız.”
“Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali” kapsamında çalışma gerçekleştiren tüm kurumlar, işletmeler ve şeflere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Balıkesir Valisi Haşan Şıldak da güzel işlerin tesadüf değil, çalışmalar sonucu ortaya çıktığını söyledi. Vali Şıldak “Bu konuda gastronomiye en başta yer veriyoruz. 2-5 Haziran günleri arasında yapacağımız “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali” bunun ilk somut örneği olacak. Bu çalışmaları şehir olarak birlikte yapıyoruz. Güney Marmara Kalkınma Ajansımız bunu ortak çalışma kültürü olarak adlandırdı. Bütün kurumlanınız, meslek kuruluşlarımız ve STK'larla birlikte hareket ediyoruz. Şehir olarak gastronomi konusunda kararlılıkla çalışmalarımızı yapıyoruz. Şehrimiz, turizm konusunda özgüven kazanmış durumda, bu konuda sağlam adımlar atıyoruz. Marka değerlerimizin arkasında güçlü bir şekilde duracağız. Bu kadar zenginliğe sahip olup, sesi çıkmayan bir Balıkesir'den sıyrılıp, sesimizi yükseltiyoruz; biz de varız diyoruz.”
Vali Hasan Şıldak, “Tattığımız ürünlerin hepsinin, Balıkesir'in ürünü olması ve doğal olması çok önemli. Kamu ve özel sektör olarak hep birlikte gücümüzü ortaya koyuyoruz. El birliğiyle yenilikçi girişimlerimizle Balıkesir'in kabuğu kırılacak. Koordinasyon ve uyum içinde hareket etmeye devam edeceğiz. Balıkesir, bir huzur ve uyum şehridir. Burada kahvaltı da yapılır, yemekte yenilir, gezilir de, denize de girilir, dağa da çıkılır her şey yapılabilir.” diye konuştu.
Toplantı ünlü şeflere ve kahvaltı konseptinin belirlenmesinde önemli rol oynayan işletmelere verilen hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi sonrası son buldu.